Eskişehir Web Tasarım
Telefon
WhatsApp

Hamamböceği İlaçlama

HAMAMBÖCEĞİ:           

          

 Ankara böcek ilaçlaması firmaları arasında bulunan D&S‘nun profesyonel desteği ile evinizde size rahatsızlık veren böceklerden kurtulmanız mümkün. Gelin, insan sağılığına bu denli tehlike oluşturan böcekleri yakından tanıyalım ve onlarla nasıl mücadele edilir, öğrenelim.

 

  MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Entegre Mücadele Yöntemleri

*Kültürel Savaşım

*Mekanik Savaşım

*Fiziksel Savaşım

*Biyolojik Savaşım

 

Kültürel Savaşım:

Biyolojisi , yaşam şekli ve üreme alanları... vs özellikleri halka anlatılarak yapılan mücadele yöntemidir. Sizleri  bu konuda bilgilendirerek kültürel mücadele ile sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Mekanik Savaşım:

Açık alanlarda yemek Artıkları bırakılmaması,çatlak oyuk vs yerlerin sıvanması , hijyene dikkat edilmesi.

    Kalorifer-su boruları etrafı

    Besinleri saklamak

    Çöp kovalarını boşaltmak

    Lavabo deliklerini kapatmak

    Bodrum katlarını temizlemek

 

Kimyasal Mücadele:

Rezidüel uygulama     : Mücadele yapılacak alanın çevresi komple ilaçlanmalıdır.

 İlaçlı karışımdan elde edilen solüsyonun basınç yardımıyla belli meme çapları kullanılarak damla biçiminde ilaçlama yapılacak yüzeylere atılmasıdır.

*Bu uygulamada rezidüel (kalıcı) bir ilaç kullanılır.İlaçlanan yüzeyden geçen haşere sentetik pretroitle kaplı ilacı yüzeyi sentetik koruyucu testere yapısındaki ayaklarıyla patlatır ve vücuduna bulaştırır.İlaçtan tahriş olan vücutlarını yalayarak temizlendikleri için bünyesine alır ve sindirim sistemini tahrip ederek ölümüne yol açar.

Jel Uygulaması:

Gıda maddelerinin olduğu alanlarda bile (pastane, mutfak vb.) tercih edilmek için tasarlanmışlardır. Tercih edilmesi, aynı zamanda hamam böceği ilacı olan jelin kaliteli olmasına da bağlıdır.

 

 * Hamam böceği jeli tipindeki bu ilaçlar, diğer böcek ilaçlarının aksine, temas yoluyla haşereleri öldürmezler. Çok çekici bir yem olduklarından amaç, haşerenin yemesini sağlamaktır.

 Yemi yiyen hamam böceği hemen ölmez, bir müddet yaşantısına devam eder ve genellikle yuvasında ölür. Hamam böcekleri birbirlerinin ölülerini, kusmuklarını ve dışkılarını yerler. Yiyen böcekler de bir müddet sonra farklı yerlerde ölecektir. Onları diğer böcekler yedikçe döngü devam edecek ve eğer uygulama doğru yapıldıysa, tıpkı bir salgın hastalığın yayılması gibi hamam böceği mevcudiyeti en ücra köşedeki yuvanın kurumasıyla birlikte son bulacaktır.

    Jel yemler tespit edilmiş böcek yuvalarının içine ve olabildiğince en yakın yerlerine damlacıklar halinde konulurlar. Böcek yuvalarının bulunması ve hiçbir böcek yuvasının gözden kaçırılmaması, ilaçlamadan maksimum faydayı almak açısından büyük önem taşır. Bu yüzden ilaçlamanın tecrübeli bir teknisyen tarafından yapılması gerekir. Jel ilaçlama ilacı, rastgele belli aralıklarla koyma işi değildir. Gözden kaçırılan her böcek yuvası yüzünden, hamam böceği mevcudiyeti devam edecektir. Örneğin bulaşık makinesinin veya buzdolabının motor aksamına yuva yapmış olan hamam böceğinin yuvasının içinde yüzlerce böcek bulunur. Eğer bu yuva, ilaçlama uygulayıcısı tarafından es geçilirse veya bakmaya üşenilirse (çünkü motor aksamlarına ulaşmak için makineyi ortaya çekmek, vidalarını açmak ve aynı işlemi uygulamayı yaptıktan sonra tekrar etmek gerekir ve bu zahmetli bir iştir) bu yuvadaki böcekler ölmeyecek, diğer yerlerdeki böcekler ölse bile sorun tam olarak kesilmeyecektir.

 Bunun sonucunda müşteri, problemin bir miktar azaldığını görse de, o yuvadan çıkacak böcekleri ve sorunun tam olarak bitmediğini görerek ilaçlamadan memnuniyetsiz olacaktır. Ne yazık ki o yuva etkilenmediğinden, üreme devam edecek ve kısa süre içerisinde hamam böceği mevcudiyeti eski durumuna dönecektir. Bu yüzden jel ilaçlama, haşerelerin yaşama noktalarını bilen bir ilaçlama teknisyeni tarafından yapılmalıdır.

Jel İlaçlama Uygulama Yerleri: Jelin uygulanacağı alanlar böcek yuvalarının bulunduğu ve gezebilecekleri yerlerdir.

 Buralar: Dolap içleri,  Makine motor aksamları,  Elektrik prizleri,  Elektrikli ev aletleridir ki bunlara sıvı ilaç kullanmak alet bozulacağı veya kısa devre yapabileceği için çok zordur.

 

 Jel İlaçlama Öncesi ve Sonrası:   Jel ilaçlama uygulanış itibariyle en kolay ilaçlama yöntemidir. İlaçlama öncesinde herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. İlaçlama esnasında ve sonrasında evden ayrılınması ve temizlik yapılması gerekmez.

Jel ilaçlama yöntemi tamamen kokusuz olduğundan pencere, kapı gibi yerlerin açılarak mekânın havalandırılmasına gerek yoktur. Eğer ilaçlanacak alanda bebek malzemeleri veya gıda maddeleri varsa, bunları ortamdan uzaklaştırmaya ve koruma altına almaya gerek yoktur. 

Fumigasyon:

İlaçlamaya başlamadan yapılması gerekenler, çocuk varsa oyuncakların hepsi poşetlenip kalkmalıdır. Açıktaki besinler saklanmalıdır. Taşınamayan akvaryum varsa hava alan yerleri sıkıca bantlamalı ve ıslak havlu ile etrafı örtülmelidir. Nevresim, çarşaf, battaniye yakın temas ettiğimiz örtüler kokulu ilaçlamadan sonra yıkanmalı o şekilde kullanılmalıdır

Kokulu ilaçlama yapılan alan 4-5 saat terk edilmesi gerekir. İlaçlama yapılan alanın hava almayacak biçimde her yeri kapalı tutulmalıdır.4-5 saatin sonunda 1 saatlik bir havalandırma yeterlidir

Zehirli buhar ortamı kaplamasıyla etkili olan bir yöntem.


Yapışkan Tuzakları:

(Hamam Böceği Gözlem Monitörleri) Hamam böceği ilaçlaması ile birlikte kritik kontrol noktalarında özel çekici feromona (cinsel çekici) sahip küçük yapışkan levhalar kullanılabilir.Borik Asit: Böcek ilaçlarında,koku gidericilerde ve antiseptiklerde kullanılan beyaz renkli, suda çözünen  bir inorganik asittir. Hamam böceği istilalarında asit borik, böcek ilacı olarak çok eskiden beri kullanılmaktadır. (sindirim sistemine etki eder)

 Bu levhalar küçük kareler halinde özellikle yuva veya kaynak alanlara yerleştirilerek, hamam böceği aktivitesinin izlenmesi hedeflenir. Duruma göre yapışkan levha üzerine hamam böceği jel ilacı da konulur. Böylece çekiciliğin yükseltilmesi hedeflenir. Örneğin bir üretim alanında veya mutfakta tezgah altı, elektronik cihaz çevreleri, derin dondurucular gibi noktalarda kullanılan gözlem monitörü bize hem o bölgede erişkin hamam böceği mevcudiyeti, hem de yoğunluğu hakkında bilgi verir.

BİYOLOJİSİ:

Ağız tipi  :Isırıcı,çiğneyicidir.Her şeyi yiyebilecek şekildedir.                                                                                

Yaşama ortamları: Sıcak ılıman yerler /karanlık-nemli ortamlarda yaşarlar.

Hamamböcekleri:

Alman Hamamböceği      

Amerikan Hamamböceği     

Doğu Hamamböceği

Kahverengi Şeritli hamamböceği

                                  

Yaşam Döngüsü:

                       yumurta-nimf-ergin

 

Yumurta Dönemi :

Hamam böceği, yumurtalar çatlamadan 1-2 gün öncesine kadar yumurta keselerini beraberinde taşır. 
Genellikle nemli, sıcak, kuytu ve ışık almayan yerlere bırakır.
Hamam böcekleri ölürken bile yumurta bırakabilirler.
Duvar çatlakları, kenar ve kuytu yerler, mobilyaların arkası, yatak altları gibi yerler hamam böceği yumurtalarının evlerdeki gelişim ortamlarıdır.

 

Nimf Dönemi :

  Olgunluğa erişmeden önce,sıcaklık ve gıda kaynağına bağlı olarak 7-10 deri değişimi (deri dökme) gösterir.
Ergin böcekler ile aynı habitatta bulunurlar.

 

Ergin dönemi :

Olgunluğa erişmeden önce,sıcaklık ve gıda kaynağına bağlı olarak 7-10 deri değişimi (deri dökme) gösterir.
Ergin böcekler ile aynı habitatta bulunurlar.

Ergin böcekler, yumurtadan çıktıktan 3 ila 12 ay sonra ortaya çıkar. Erginlik evresi, farklı türler arasında farklılık gösterir. Ergin böcekler ortalama 4 – 8 ay yaşarlar.

  *Erkeğin abdomen ucu sivri

  *Dişinin abdomen ucu küt     

Ootheka=yumurta pakeit


-Geceleri aktif olarak hareket halindedir.(fotonegatif) 

-Bulunduğu bölgeye dışkısını bırakır ya da kusar bu da ona özgü kokuyu oluşturur.

-Yarık ve çatlaklarda populasyon halinde yaşarlar.

-Karton kutular,dosyalar ve torbalar ile taşınması mümkündür.

-350 milyon yıl önce korbonifer döneminde ortaya çıkmıştır.Kutup dışında her bölgede yaşarlar.

-Hamamböcekleri yiyecek ayırt etmezler ve herşeyi yerler(omnivor) . Kanibalizm vardır yani aç kalınca kendilerini yerler.

Sık Bulundukları Ortamlar:

Beyaz eşyaların motor kısımlarında

Kazan dairesi        

Lavabo giderleri

Gıda üretim ve tüketim yerleri

 

Zararları:  

Dizanteri

Hepatit

Bağırsak kistleri

Alerjik reaksiyonlar

 

 

                                 

                           

  Ankara  hamamböceği ilaçlaması firmaları ,  Ankara  hamamböceği ilaçlaması firmaları ,   Ankara  hamamböceği ilaçlaması firmaları,  Ankara ilaçlaması firmaları , Ankara ilaçlaması firmaları , Ankara ilaçlaması firmaları , Ankara ilaçlaması firmaları, hamamböceği ilaçlama , hamamböceği ilaçlama ,hamamböceği ilaçlama ,hamamböceği ilaçlama , ev ilaçlama , ev ilaçlama , ev ilaçlama , ev ilaçlama , ev ilaçlama , 

 

 

 

 

 

 

Hamamböceği İlaçlama